18/2/09

Personatges de "L'illa del tresor".

PROTAGONISTES I MARINERS LLEIALS.

Jim Hawkins: És el jove que protagonitza la novel·la i a l’hora el narrador principal. Un noi treballador que viu a l’hostal dels seus pares, l’Almiral Benbow. La sort el portarà a viure una fantàstica aventura a bord d’un vaixell anomenat la Hispaniola.

Doctor Livesey: És metge i amic de Trelawney. S’embarca en aquesta aventura des del precís moment que li arriba el mapa del tresor a les seves mans. Cuida molt de Jim, però no és d’estranyar, és una persona molt diplomàtica que fins i tot accedeix a fer cures als amotinats malferits. Pulcre, polit, d’ulls negres i perruca empolvorada, esdevé narrador en alguns dels capítols de la novel·la.

Mare i pare d’en Jim: Posseeixen un hostal, l’Almiral Benbow, on comença el relat. En els primers capítols és assaltat pels pirates que busquen el mapa. Però abans, el pare d’en Jim mor. La seva mare continuarà duien l’hostal després de que en Jim marxi a l’illa, amb l’ajuda d’un mosso que li ha proporcionat l’hisendat.

L’hisendat Trelawney: És un home ingenu i massa xerrameca. Assumeix la responsabilitat d’aconseguir un bon vaixell i una tripulació per tal de poder començar l’aventura. Ho aconsegueix a través dels seus contactes però no s’adona de la jugada que li fa John Silver amb la tripulació que tria. S’emporta tres dels seus criats a l’illa; en Joyce, en Hunter i en Redruth.

Capità Smollett: És el Capità de la Hispaniola. Des del primer moment desconfia de la tripulació però per falta de proves es resigna a seguir el camí. Serà ferit durant l’assalt al fortí, però retornarà a Anglaterra on es recuperarà tranquil·lament.

Thomas Redruth: És un dels criats de Trelawney, el guardabosc, que forma part de la tripulació que s’embarca a la cerca del tresor. Mor durant l’estacada d’un tret realitzat pels amotinats.

Hunter: Criat també de Trelawney, que tot i no morir en l’atac on va perdre la vida Thomas Redruth, queda ferit i mor en poc temps.

Joyce: El tercer dels criats amb qui Trelawney compta per a l’aventura. Ell tampoc té la sort d’emprendre el viatge de tornada a Anglaterra; mor a l’illa.

Dance: És el superintendent i s’encarrega de perseguir els pirates qual assalten l’Almirall.

Dogger: És ajudant del superintendent Dance. És qui acompanya a Jim a casa del Doctor Livesey.

Ben Gunn: Ex tripulant del Walrus. Va ser abandonat a l’illa del tresor quan va tornar-hi amb els seus companys de tripulació en busca del tresor del capità Flint sense èxit. El troba Jim a l’illa i n’informa al Doctor, a l’Hisendat i al Capità. Passarà per tant a formar part del grup dels lleials i els ajuda a fer embogir els pirates quan ja són prop d’on teòricament trobaran el tresor.

.

PIRATES I MARINERS DESLLEIALS.

Billy Bones: Amant del ron, és un vell mariner que tria l’almirall Benbow per tal de refugiar-se dels tripulants que viatjaven amb el Walrus quan Flint va amagar el tresor a l’illa. Aquest va donar el mapa a Billy, company seu, i ell l’amaga en el seu cofre tot i que des del moment que Flint li entregà el mapa abans de morir, ja sabia que arribaria el dia que la resta de tripulants el busquessin per poder recuperar el tresor. Mor a l’hostal poc abans que l’assaltin els pirates.

Gos negre: Pirata que va a l’Almirall en busca de Billy Bones i discuteix amb ell. Finalment fuig ferit.

Pew: Pirata cec que amenaça a Billy a l’Almirall i participa en l’assalt a l’hostal. Mor trepitjat per un cavall.

Johnny i Dirk: Estan a les ordres de Pew. Dirk s’embarca a la Hispaniola.

John Silver El Llarg: És un pirata amb una cama de fusta i lloro a l’espatlla, el seu únic interès són els diners. Va pertànyer a la tripulació del Capità Flint i posseeix una taverna a Bristol que governa la seva muller de color. És astut i afable, però temut fins i tot pel mateix Flint, ell és qui ha organitzat l’expedició i el cop per apoderar-se del tresor i el vaixell. Com a membre de la tripulació de la Hispaniola fa de cuiner però més tard, esdevé el líder del motí. Durant la novel·la sembla que tingui una doble personalitat però no és més que una mescla de covardia i interès. Les presses de la resta de pirates i l’actuació d’en Jim, a qui agafa estima, trastoquen lleugerament els plans. Quan es veu perdut pacta amb el Doctor i finalment empren el viatge de retorn a Anglaterra tot i que al primer port on para la goleta fuig amb una part del botí. (De vegades al llarg de la novel·la és anomenat Barbcoa).

Capità Flint: És el lloro d’en Silver. Rep aquest nom en homenatge i record al sanguinari pirata Flint.

Arrow: Oficial de punt de La Hispaniola. Des de bon principi el Capità de la Goleta no el legitima com a bon mariner donada la seva poca autoritat i l’afició a l’alcohol. Mor abans d’arribar a l’illa.

Job Anderson: Contramestre de la Hispaniola tot i que després de la mort de Arrow, agafa el seu lloc.

Timoner Israel Hands: Artiller d’en Flint que acaba unint-se al bàndol dels amotinats i mor a mans de Jim després de que aquest recuperes la Hispaniola.

O'Brien: Pirata del casquet vermell que es queda amb Israel Hands a l’Hispaniola i mor assassinat per aquest. Posteriorment, Jim, el tirarà per la borda.

George Merry, Tom Morgan, Alan: Amotinats a les ordres de Silver.

Capità Flint: No és un personatge que surti a la història de l’illa del tresor, però la seva vida i ell com el pirata sanguinari més temut del moment, dóna molt joc en la novel·la i per tant, es fan diverses referències a aquest capità deslleial. Molts dels seus tripulants són a bord de la Hispaniola en busca del tresor que fa anys havien enterrat.

  • Altres personatges que surten a la novel·la o en són nombrats: Abraham Gray, Taylor, Senyora Crossley, Blandy, Hawke, Roberts, Allandyce, etc.

2 comentaris: