3/5/09

Biografia de Lewis Carroll.



Lewis Carroll és el pseudònim pel que és conegut en la història de la literatura Charles Lutwidge Dodgson (Daresbury, Cheshire, 27 de gener de 1832 - Guildford, Surrey, 14 de gener de 1898), sacerdot anglicà, lògic, matemàtic, fotògraf i escriptor britànic, conegut sobretot per la seua obra Alícia al país de les meravelles.

El jove Charles va ser el tercer dels fills del matrimoni Dodgson, i el primer baró, després seguirien vuit fills més. Va iniciar la seua educació a la seua pròpia casa. Les llistes de les seues lectures conservades per la família, són testimoni de la seua precocitat intel•lectual: als set anys va llegir The Pilgrim's Progress de John Bunyan. Va patir un tartamudeig que tindria efectes perjudicials en les seues relacions socials durant tota la seua vida.

No sempre va treballar de valent, però estava excepcionalment dotat i va obtenir amb facilitat uns resultats excel•lents. La seva primerenca carrera acadèmica va oscil•lar entre els seus èxits, que prometien una carrera explosiva, i la seua tendència irresistible a la distracció. Tot i així, la seua brillantor com a matemàtic li va fer guanyar, en 1857, un lloc de professor de matemàtiques a Christ Church, que va exercir durant els 26 anys següents. Quatre anys després va ser ordenat diaca.

Va publicar diversos sermons, va escriure poesia i contes que va trametre a diverses revistes i que li van reportar un èxit discret. Molts dels escrits de Dodgson són humorístics, i de vegades satírics. Però tenia un alt nivell d'autoexigència. Al juliol de 1855 va escriure: "No crec haver escrit encara res digne d'una vertadera publicació, però no desespero de fer-ho algun dia". Anys abans d'Alícia al país de les meravelles, ja buscava idees de contes per a xiquets que pogueren proporcionar-li diners: "Un llibre de Nadal [que podria] vendre's bé... Instruccions pràctiques per a construir titelles i un teatre".

L'any 1856 va publicar la seua primera obra amb el pseudònim que el faria famós: "Solitude", firmat per Lewis Carroll. El mateix any, un nou degà, Henry Liddell, va arribar a Christ Church, portant amb ell a la seua jove esposa i a les seues filles, que tindrien un important paper en la vida de Dodgson. Aquest va entaular una gran amistat amb la mare i amb les xiquetes, Lorina, Alice i Edith. Sembla que esdevingué una espècie de tradició per a Dodgson portar a la xiquetes de picnic al riu, a Godstow o a Nuneham. Gràcies a aquesta relació Lewis Carroll escrigué “Alícia en el pais de les meravelles” i “Alícia a trevés de l’espill”. Posteriorment, Carroll va publicar “La caça del Snark” i “Silvia i Bruno”.

També va publicar amb el seu vertader nom molts articles i llibres de tema matemàtic. Destaquen “El joc de la Lògica” i “Euclides i els seus rivals moderns”.

3 comentaris:

  1. Respostes
    1. kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      Elimina